Zó was je je fietskleding op de juiste manier!

Wanneer je regelmatig tot veel fietst is je wasmand nooit leeg. Het is belangrijk om je sportkleding goed te wassen om je gear zo lang mogelijk fris en mooi te houden. Maar wat is de juiste manier om je zweetkloffie in de wasmachine te gooien? En hoe zorg je ervoor dat alles schoon en fris wordt – en blijft?

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het wassen van sportkleding:

1. Je gebruikt (te) veel zeep

Heb je goed je best gedaan tijdens je training en uit dat zich in een minder aangename geur? Weersta op zo’n moment de verleiding om een extra scheut wasmiddel toe te voegen. Als je te veel zeep gebruikt tijdens zo’n wasbeurt, is de kans groot dat bij het spoelen niet alle zeep wordt verwijderd. En achtergebleven zeep is een voedselbron voor bacteriën. Bah. Minder zeep is dus – hoe onlogisch het ook lijkt – in zo’n geval beter.

2. Je gebruikt standaard wasverzachter

Als je je sportkleding gaat wassen hoef je geen wasverzachter gebruiken. Dit middel kan de vezels in je kleding doen verstoppen, wat ervoor kan zorgen dat het water en normale wasmiddel je fietsbroek, ondershirt etc., niet goed kan schoonmaken. Met als gevolg dat je zweetgeur blijft hangen – ook weer zo’n paradox. Let vooral op wanneer je kleding heel elastisch is, wasverzachter is hier allesbehalve lief voor.

3. Je wast op te hoge temperaturen

Wanneer je op te hoge temperaturen wast is de kans aanwezig dat je kleding een stuk kleiner uitvalt dan eigenlijk de bedoeling was of dat je materiaal beschadigt. Oeps… Hetzelfde geldt trouwens ook voor drogen, doe dit op een zo laag mogelijke temperatuur of hang de kleding aan je wasrek – nog beter.

4. Je hebt je stinkende sportkleding niet eerst in een koud badje gelegd

Blijft die vieze odeur hangen en wil die maar niet weg, hoe vaak je het ook wast? Probeer dan dit: leg je stinkende kleding een half uurtje in een badje met koud water en een half kopje (schoonmaak)azijn. Is het half uur voorbij? Spoel je kleding af en gooi de boel in de wasmachine.

5. Je keert je kleding niet binnenstebuiten

Door je kleding binnenstebuiten te keren – zeker broeken – zorg je ervoor dat de meest smelly plekken in je kleding worden aangepakt. De binnenkant van je kleding komt natuurlijk direct in contact met je huid. Door je kleding op deze manier in de wasmachine te gooien behoud je de kleuren ook het best.

6. Je gooit je vieze was op een hoop

Hoe verleidelijk ook, gooi je vieze fietskleding niet op een hoop in de hoek van de kamer, als je om een of andere reden geen tijd hebt om je was te doen. Behalve de geur, zijn opgefrommelde en bezwete kledingstukken een walhalla voor bacteriën. Kies er daarom voor om het in de tussentijd uit te hangen. Het liefst buiten zodat het lekker kan uitwaaien.

Bron/Van: Women’s Health NL