Kettingslijtage controleren

Voor een optimale krachtoverbrenging en de beste schakelprestaties moet ook de ketting in goede conditie verkeren. Gelukkig kun je gemakkelijk controleren of dit het geval is.

Door regelmatig gebruik verslijt alle fietskettingen. De schakels, pennen en rollen van de ketting schuren continu langs elkaar en langs de tanden van kettingblad(en) en cassette. Op de mountainbike gaat dit proces onder invloed van zand en modder nog sneller. Een versleten ketting schakelt niet alleen slecht, maar zorgt ook voor versnelde slijtage aan de tandwielen. Daarom is het verstandig om de ketting regelmatig te controleren, en indien nodig te vervangen.

De ouderwetse methode

Vroeger werd de kettingslijtage vaak als volgt gecontroleerd: men legde de ketting op het grootste kettingblad, en probeerde de ketting aan de voorzijde van het kettingblad op te tillen (zie de openingsfoto). Volgens een vuistregel waren de fietskettingen aan vervanging toe als hij meer dan 3mm kon worden opgetild.

Kettingkaliber

Tegenwoordig kun je hiervoor een kettingkaliber gebruiken. Dit is een metalen plaatje met een haakje en een aantal ‘tanden’ die je tussen de schakels van de ketting steekt. Afhankelijk van de staat van de ketting zullen deze tanden niet, gedeeltelijk of geheel tussen de schakels van de ketting passen.

Bron: https://www.fietssport.nl/magazine/id/323/materiaal/kettingslijtage-controleren