Wieler Podcasts

Ben je vaak onderweg? Zit je veel in de auto of het openbaar vervoer of vind je het prettig om wat gezelligheid te hebben tijdens het koken of misschien zelfs tijdens het afzien op de Tacx of Wahoo? Een podcast is de uitkomst! En wat is er nou leuker dan het beluisteren van een wielerpodcast? Ontspannen luisteren naar geouwehoer over je favoriete hobby, wielrennen! Om nou niet te verzuipen in het geweld van de verschillende podcasts heb een aantal leukste wielerpodcasts voor je op een rijtje gezet.

1. Mapmeisters

Deze twee mannen uit Utrecht nemen op onregelmatige momenten een podcast op. De onderwerpen zijn herkenbaar voor iedere fanatieke amateurwielrenner, de podcast onderscheidt zich doordat ze zich ver weg houden van het professionele wielrennen. Zo hebben ze het over het ontdekken van nieuwe paadjes, de struggles van een nieuwe fiets, wel of geen schijfremmen, lang en ver fietsen, het ontleden van een fietsvakantie in Slovenië, maar bijvoorbeeld ook een interview met local hero en Nederlands Kampioen bij de Amateurs, Frank Visser. Met de nodige zelfspot (of zelfkennis) zijn het echte genieters van de fiets en dat straalt er van af, zelfs via de oordoppen. Misschien ben ik licht bevooroordeeld omdat ik zelf ook uit Utrecht kom waardoor bepaalde grappen en anekdotes voor mij nog net wat meer herkenning en betekenis hebben, maar ik ben fan. De Mapmeisters hebben inmiddels 16 podcasts opgenomen, de meesten zijn tijdloos en blijven leuk om op een later moment terug te luisteren.

Beluister ” mapmeisters” hier

2. De Rode lantaarn

Als spin-off van de populaire website Het is Koers! is dit misschien wel de oudste Nederlandstalige wielerpodcast. De focus van deze podcast ligt met name rond de grote rondes en de koersen in het voorjaar. Tijdens de grote rondes nemen Willem Dudok en Tim de Gier (bijna) dagelijks een podcast op na de koers. Elke dag praten ze vanuit Nederland na over de koers die dag, wat extra knap is wetende dat ze beiden geen professionele wielerjournalisten zijn.

Beluister ” de rode lantaarn” hier

3. In het Wiel

Tijdens het wielerseizoen schuiven verschillende wielercommentatoren en soms ook wielrenners aan de tafel van de ‘In het wiel’ podcast van het AD. Vaste hosts zijn Thijs Zonneveld en Hidde Warmerdam. Dit zijn natuurlijk bekende wielerjournalisten die je alle ins- en outs uit het professionele wielerpeloton kunnen vertellen. Tijdens de podcast bespreken ze dan ook professionele wielerwedstrijden. Wat deze podcast zo leuk maakt is dat je merkt dat ze er zelf lol in hebben. Er worden grappen gemaakt, theorieën ten tafel gebracht die niet in de krant kunnen, maar misschien wel relevant zijn. En het stikt van de anekdotes uit het peloton. Het gekke is dat bij deze podcast geldt, hoe meer mensen aan tafel hoe beter de show (meestal is het andersom omdat iedereen dan wat wil zeggen). Voorlopig hoogtepunt is wat mij betreft de nabespreking van de Wereldkampioenschap Wielrennen 2018, waarbij de Oscar voor Beste Bijrol gaat naar Thomas Dekker.

Beluister “in het wiel” hier

4. Live Slow Ride Fast

Prof-wielrenner Laurens ten Dam en amateur-wielrenner en koersenthousiast Stefan Bolt starten samen de Live Slow Ride Fast podcast. Een vernieuwende podcast over de rush van de koers, en het genieten van de kleine dingen van het leven. Wielerpraat voor de échte wielerliefhebbers. Een inkijkje in het wonderlijke leven van een wielerprof die met een open blik en een grote glimlach dagelijks op z’n fiets springt. Anekdotes uit het peloton en de scherpste analyses. Maar ook de avonturen van een liefhebber. Liefhebber van de fiets, en van al het andere moois dat ’t leven te bieden heeft. De Live Slow Ride Fast Podcast wordt gemaakt door Laurens ten Dam en Stefan Bolt, met hulp van Dag en Nacht media en producer Jonne Seriese.

https://itunes.apple.com/nl/podcast/live-slow-ride-fast/id1338514797

5. Tweewielers

Wij zijn Herman van der Zandt en Martijn Hendriks. Wij houden van de racefiets en alles wat daarbij hoort. In deze podcast bespreken we in elke nieuwe aflevering iets anders wat met wielrennen en de racefiets te maken heeft. Hoe kan ik beter en efficiënter trainen? Wat moet ik eten voor een rondje van 100 kilometer? Hoe plan ik een meerdaagse fietsvakantie? Wat voor kleding is handig op welk moment? Is een fietsmeting echt wat voor mij? Hoe gedraag ik mij in een peloton? Hoe tover ik mooie route

Beluister “Tweewielers”

6.Wat als?! De wielerpodcast

Wat als?! De wielerpodcast waarbij drie wielervrienden (Marnick, Jeffrey en Niels) jou willen informeren en inspireren over alle ins en outs uit de wielerwereld. Aan de hand van stellingen, leuke rubrieken en gasten wordt er een handleiding geschetst voor jou als amateurwielrenner. Want jij wilt toch ook de beginnersfouten voorkomen? Sluit je dan nu aan bij ons peloton door te abonneren, dan gaan we samen opzoek naar de perfecte fietser. Heb jij een leuke stelling, stuur hem in via 06 82612419 en wie weet behandelen ze deze in de volgende aflevering.

https://www.watalsdepodcast.nl/

7. Pedaleurs.Het is Koers Podcast

De Pedaleurs, de podcast van Het is koers.nl

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door HetisKoers.nl en onze vrienden van Etxeondo en Canyon, je weet wel die van de #fietsvandeshow Of de ondergrond nu bestaat uit asfalt, modder of gravel uw twee favoriete tukkers Maarten Visser en Robbert Flim gaan op zoek naar de mooiste verhalen, routes en uitdagingen.

https://hetiskoers.nl/pedaleurs/