Verslag van de Hel van Rhenoy 2024: Een IJzige Uitdaging op een leuke route.

Op zondag 21 januari 2024 was het weer zover: de jaarlijkse Hel van Rhenoy, een evenement dat bekend staat om zijn uitdagende off-road route en barre weersomstandigheden. Ook dit jaar beloofde de Hel van Rhenoy een bijzondere editie te worden, met een harde, koude ondergrond en naar verwachting weinig modder. Als deelnemer aan dit unieke evenement, wil ik graag mijn ervaring delen met jullie.

We stonden om 08.45 uur klaar om te starten in Rhenoy,dit keer weer eens op de mountainbike. Het weer was koud en de wind deed ook zijn koude gure werk, maar goed aankleden dat scheelt al een hoop.

De weersvoorspellingen hadden gelijk: de ondergrond van de Hel van Rhenoy was dit jaar opmerkelijk hard en koud. De vorst had de paden bevroren tot een harde consistentie, wat zowel een uitdaging als een genot was. We werden geconfronteerd met een route waarbij je scherp moest zijn op grip en stabiliteit, waardoor het rijden op sommige trails sneller en vloeiender verliep dan voorgaande jaren. Het knisperende geluid van bevroren ondergrond onder de banden gaf een extra glans aan deze ervaring. De verwachting van veel modder, wat ieder jaar een feest is bleef (helaas) uit.

Een opvallende verandering ten opzichte van voorgaande jaren was dus de opmerkelijk lagere hoeveelheid modder op het parcours. Dit zorgde ervoor dat de deelnemers minder werden vertraagd en zich meer konden focussen op technische vaardigheden en snelheid. De uitdagende kleine afdalingen en kleine steile beklimmingen werden daardoor nog intenser beleefd. Het gebrek aan modder betekende echter niet dat de Hel van Rhenoy aan zijn karakter verloor integendeel, de route bleef even uitdagend en avontuurlijk als altijd.

De organisatie van de Hel van Rhenoy verdient wederom lof voor de uitstekende voorbereiding en uitvoering van het evenement. Het parcours was duidelijk gemarkeerd, de bevoorradingspost was goed bevoorraad en het veiligheidspersoneel was alert en behulpzaam. Deelnemers werden vooraf geïnformeerd over de specifieke omstandigheden van deze editie.

Ondanks de harde koude ondergrond, het gebrek aan modder blijft de Hel van Rhenoy een favoriete mountain-bike-route. Het evenement biedt een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en sportieve uitdagingen, en het vermogen van de organisatie om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden maakt het een blijvend hoogtepunt op de kalender van off-road liefhebbers. Als deelnemer heb ik weer genoten van de Hel van Rhenoy en kijk ik al uit naar de volgende editie.

De route kan je hier op Strava zien.

PS: deze route kan je nu niet meer fietsen ivm afgesloten stukken die alleen voor de Hel van Rhenoy geopend zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *