Een Frisse vrijdagochtend in Loosdrecht: Avontuurlijk Gravelritje door de Loosdrecht en Molenpolder.

Een Frisse vrijdagochtend in Loosdrecht: Avontuurlijk Gravelritje door de Loosdrecht en Molenpolder.

Zo eindelijk weer een klein verslagje van een gravelritje van mijn kant.

Ik moest afgelopen vrijdagochtend mijn auto brengen bij de garage in de Meern voor onderhoud en dacht ik gooi de gravelbike achterin en dan tijdens het onderhoud, ga ik niet wachten maar een rondje fietsen.

Op die koude vrijdagochtend ontwaakte Loosdrecht onder een deken van ijzige dauw. De thermometer gaf een paar graden onder het vriespunt aan, maar dat weerhield mij er niet van om de dag te starten met een klein gravelritje door de Loosdrecht en de betoverende Molenpolder.

Molenpolder is een buurtschap die valt onder de gemeente Stichtse Vecht in de Nederlandse provincie Utrecht. Het is tevens de naam van een klein natuurgebied van ca. 75 hectare, bestaande uit voormalige trekgaten en legakkers, veelal overwoekerd door moerasbos. 

Na de enkele kilometers bracht de route de mij naar de oevers van de Vecht, een rivier die bekend staat om zijn onzichtbare schoonheid. Langs de oevers strekt zich uit tot statige landhuizen, elk met een uniek verhaal uit het verleden. Daar langs fietsen is zo mooi met de historische panden als stille getuigen van vervlogen tijden. Of je daar nu in de zomer langs fietst of nu in de winter, het blijft schitterend.

Het is niet aan te raden om op een zondagochtend in de zomer daar te fietsen met een groep, dan is het veel te druk.

Daarna richting Loosdrecht, het charmante Loosdrecht, waar de zon zijn eerste stralen wierp over de kabbelende wateren van de plassen. De fietsenpaden begaven ze zich langs de kronkelende wegen, en omringd door de natuur van het gebied.

Loosdrecht is vooral bekend als watersportdorp ten westen van Hilversum met aan elkaar verbonden recreatieplassen: de Loosdrechtse Plassen. Deze zijn in de 16e eeuw uit veengebied door turfwinning ontstaan. Het aantal plassen dat tot de Loosdrechtse Plassen gerekend wordt is afhankelijk van de definitie die wordt gehanteerd, maar het zijn er ten minste vijf.

Het was een klein ritje van ongeveer 60 km, helemaal prima met dit weer en de kou, auto was weer klaar en opgehaald en tevree naar huis gegaan om het volgende ritje te plannen.

De route kan je hier bekijken op Strava : https://www.strava.com/activities/10310520551

Op mijn Instagram staan de fotos:https://www.instagram.com/dutch_gravel_cycling/