Vakantie en gravellen in de Vendée.

De zomer van 2023 besloten we om onze vakantie door te brengen in het prachtige Vendée, Frankrijk. Deze regio staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, betoverende kustlijn en charmante dorpjes. Maar bovenal was ik enthousiast om de onontdekte gravelroutes te verkennen die deze omgeving te bieden had. Met de gravelbike begaf ik mij op een avontuur om de ongerepte schoonheid van de Vendée te ontdekken.

Vendée heeft vele leuke dorpjes en stadjes die een bezoek meer dan waard zijn. Een van mijn favorieten was Saint-Jean-de-Monts, een badplaats met een uitgestrekt zandstrand en levendige boulevards. Het voelde als een typisch Frans kustdorpje, met gezellige cafés, lokale markten en boetieks. Onze camping was in dit dorpje. Hier vandaan startte ik mijn routes, een perfecte plek om te beginnen.

De kust van Vendée is prachtig. Langs de Atlantische Oceaan strekken zich kilometers aan zandstranden uit, omringd door duinen en pijnbomen. De stranden zijn perfect om te zonnebaden, te zwemmen en te genieten van watersportactiviteiten. Langs deze kustlijn loopt een lang fietspad de La Vélodyssée.

De volgende dagen waren gewijd aan het verkennen van de prachtige gravelroutes van Vendée. Niet alle dagen natuurlijk, had ook vakantie 😊……Het ging door kronkelende paden, door wilde bloemen en vele wateren. Onderweg passeerden ik pittoreske gehuchten en oude kastelen, die mij een glimp gaven van de rijke geschiedenis van de regio. De routes waren perfect voor gravel biking, met voldoende uitdagingen voor de avontuurlijke fietsliefhebbers, maar niet te zwaar om van het landschap te kunnen genieten. Het was vooral vlak daar, weinig heuvels in die omgeving.

Een van de opvallende kenmerken van Vendée is de traditionele zoutproductie. Het bekendste gebied voor de zoutwinning is de “Marais Salants” of zoutmoerassen. Hier worden al eeuwenlang zoutpannen gebruikt om zout te oogsten uit zeewater. Het proces is ambachtelijk en bewerkelijk, waarbij het zeewater wordt ingelaten en vervolgens door middel van zon en wind wordt verdampt, waardoor het zout achterblijft. Hier kan je veel gravelpaden vinden die langs deze zoutmoerassen liggen. Vooral op Noirmoutier was het genieten van de omgeving, mocht je in de buurt zijn, echt een aanrader om daar je gravelbike te pakken.

De vakantie in Vendée overtrof al mijn verwachtingen. De combinatie van de prachtige gravelroutes, de heerlijke omgeving en het perfecte weer zorgde ervoor dat het een geslaagde vakantie werd. Binnenkort zal ik de GPX-en van deze routes online zetten. Je kan ze uiteraard al wel bekijken op mijn Strava of Komoot account.

https://www.komoot.com/nl-nl/collection/2262628/-gravelroutes-vendee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *